YORIK’S COFFEE CORNER

You are currently viewing a single post of this guestblog.

Click here to go back the complete page. I would be glad to hear your comments, so don’t hesitate to leave me your feedback below. It will appear on the main guestblog page.


in categories  works  projects  architecture  3d  permalink:  159   posted on 06.11.2011 19:13
From Yorik

Costa do IpÍ Parque Shopping




This is the first part of our project for an open-air shopping mall in the city of Marilia, in the interior of S„o Paulo state, Brazil. The localization of the project is outside of the central commercial area of the city, in a fast-growing residencial area. The clients, being designers themselves, approached us with an already very developed idea of what they needed and wanted, and cleaver views on the project development and viabilization.



Explaining the project is actually very simple, it has shops on the ground floor, with an "entrance" open court designed to host bars and restaurants that can stay open late, and an upper floor with has a big deck with restaurants, and offices which are not accessible to the public, so you must pass through a recepcion to access them. A centtral "circulation hub" connects everything with a ramp and a possible elevator.



We almost immediately settled on a dynamic, open solution, that tried to be the contrary of a classical shopping mall: instead of surrounding a circulation area with a box made of shops, we tried to make people surround the shops, allowing them to "occupy" the place. As a result, a very wide variety of "places" emerged from the project, each one with a different quality. You have small, intimate spaces, bigger open gardens, little corners between 2 courts, coffee-breaks in the middle of your shopping parcours, roof terraces, decks, bridges, etc. All made to be public or semi-public, all easy to be "owned" by the public.
Another quality that rose from the exploded configuration is the very dynamic character of the project and its many anchors to the surroundings. It has many entrances, many connections, and, although the spatial organization might seem cahotic, very fluid circulation paths.



The buildings themselves are very simple by intent. We are trying to keep the general budget as low and under control as possible, to be able to spend money on specific items, such as the metallic parts or the vegetation, and because we and the clients all have a same desire to prove that we can do quality spaces with a low budget. We also tried to make the project leave the smallest possible footprint on its environment.

The project also tries to be very flexible. The proportion of offices and shops is not fixed and will depend on the investors, so any section of offices can be converted into shops or vice-versa without any further project modification, and the shops and office can have about any size, all the closing elements being modular.

Architects: uncreated.net Client: Zeus ltda















See also:

First and foremost, your name:

And your message:

To publish it, just press this ...